Des Semaines FranÁais

EUROPA KAMPIOENSCHAP 2016

10 JUNI - 10 JULI 

Het etablissement is vanaf de achtste finales (25 juni)elke dag open vanaf een uur voor aanvang van de eerste wedstrijd.

De wedstrijdavonden worden opgeluisterd met geluiden uit de flarden en rafels van de Amazone zoals onder meer... Serge Gainsbourg, Manau, Johnny Halliday, Guasch Patty & Encore, Les Negrettes Vertes, Alain Bashung, In-grid, Georges Moustaki  (oh, cultuur, eng !)

  Les Belges vont ŗ Paris. Nous ne le faisons !

 

Net als tijdens het vorige E.K. in Frankrijk zijn de oranje-hemden afwezig. Toch zijn er twee opmerkelijke verschillen: in 1984 waren er slechts acht (!) landen in het veld. En 32 jaar geleden was er nog een omgekocht Maltees elftal nodig die de Spanjolen een 12-1 zege cadeau deden, waardoor de Nederlanders thuis konden blijven. Gelukkig hebben zich deze akelige omstandigheden nu niet voorgedaan, en gaan we al af voor er van een optreden sprake kan zijn.

Toen het dus ook al misging...

 

Alleen mensen van 40 jaar en ouder kunnen zich nog herinneren dat er EKís zijn gespeeld waar Nederland niet aan deelnam. En omdat we iets moeten doen om een 'lege' zomer te voorkomen, maken we van het etablissement maar een Belgische enclave. Het land bestaat nauwelijks, behalve dan op een voetbalveld ťn hiero...

In 1972 stranden de Rode Duivels in de halve finale op de West-Duitsers (1-2). Gerd MŁller, ja, die.

In 1980 wordt zelfs de finale bereikt. Raden maar: West-Duitsland en de laatste minuut (1-2)

Wie van de 24 gekwalificeerde moeten we anders supporteren?

Even het rijtje afgaan: Frankrijk valt af, dat krijgt als gastland al genoeg voordeel. Dat geldt natuurlijk ook voor titelhouder Spanje. Juichen voor Duitsland gaat toch iets te ver, die finale van 1974 blijft pijn doen. Als we moeten kiezen tussen Rusland en OekraÔne gaan we natuurlijk voor die laatste. Maar wie kent daar eigenlijk een speler van? Ierland, Wales, ItaliŽ en Engeland; daar supporteren we al voor bij rugbywedstrijden. Er kan natuurlijk geen sprake van zijn om te juichen voor TsjechiŽ, Turkije of IJsland. Die hebben met zijn drieŽn de weg naar Frankrijk geblokkeerd voor Oranje. Juichen voor voetbaldwergen als Noord-Ierland, Slowakije en AlbaniŽ (alle drie voor het eerst op een EK), voor Oostenrijk (tweede keer op EK) of voor Hongarije (voor het eerst sinds 1972 present) hoeft niet. Zo diep zijn we nu ook weer niet gezakt. Zwitsers zijn nooit verder gekomen dan een eerste ronde, dat schiet evenmin op. RoemeniŽ speelt in lelijke shirts en hun volkslied is niet om aan te horen. Bij Portugal houden we wel van Ronaldo, bij Polen van Lewandowski en bij Zweden van Ibrahimovic, maar niet van de tien anderen. Met KroatiŽ willen we niks van doen hebben, zelfs hun eigen spelers zijn boos over het chronische wangedrag van de supporters.

Blijft er, door eliminatie, maar ťťn ploeg: de Rode Duivels van BelgiŽ. Een ploeg in topvorm. Die in de eerste ronde uitkomt tegen ItaliŽ, Zweden en Ierland. En weet u wat BelgiŽ dit keer zo bijzonder maakt? Nee, niet de aanvalskracht van Eden Hazard of Romelu Lukaku, niet die splijtende passes van Kevin De Bruyne of die heerlijke reflexen van Thibaut Courtois, niet de kracht van Vincent Kompany of de strategie van Marc Wilmots. Maar wťl het feit dat het hele land zo zeker is van zichzelf. Dat iedereen nu al van een finale droomt en weet dat de Rode Duivels feestelijk zullen worden ingehaald op de Grote Markt in Brussel. Die mooie zelfspot waarmee het land van Kuifje en Magritte vroeger ten strijde trok, is totaal verdwenen. Die heeft plaatsgemaakt voor een zelfverzekerdheid die ik ooit maar in ťťn land heb gezien: Nederland. En juist dat maakt van de Rode Duivels dit keer de meest Nederlandse ploeg op het EK.

Een finale BelgiŽ-Duitsland dan maar...?

 

De Tweejaarlijkse Verrukkelijke Voetbaltoto

In De Klarist

 

Onovertroffen is de schaduwcompetitie in de vorm van een E.K.-toto waar iedereen zo maar aan mee mag doen, hoewel het geen goed idee is voor mensen die zich zelf roemen om hun voetbalkennis. Doorgaans wordt deze toto gewonnen door mensen die het verschil niet weten tussen de middenstip en de panaltystip. In weerwil van ten onrechte toegedichte tradi-ties heeft de befaamde Kristal-complotterie hier geen enkele inbreng in.

spelregels en

wedstrijdschema

>>>


BelgiŽ bestaat wel ! ! !

Het verhaal gaat dat de WalloniŽrs het verdommen Nederlands te praten. In arre moede is het volkslied dus maar in drie talen gecomponeerd. Dat een WalloniŽr wel degelijk een ode aan BelgiŽ in het Vlaams kan brengen, bewijst een voormalige premier.

 

 

 TOEN NEDERLAND W…L MEEDEED IN FRANKRIJK

 

 


 

ANDERE NUTTIGE LINKS:

EK-NIEUWS

VOETBALHUMOR

DUITSE HUMOR

FRANKRIJKGIDS