Eerstvolgende wedstrijd:

FC St. Pauli - Karlsruher SC

zaterdag 29 juli 15:30 uur

live op groot scherm in Kafee De Klarist >>>

 

HET WEER AAN DE ELBE DEZE ZOMER

voorlopig beetje zon bij een temperatuur van eind twintig klein nulletje c

 

Contra-Liga

tips voor wie geen zin heeft in

FC Qatar Airways

>>>


FC Sankt Pauli Webseite

>>>


FC Sankt Pauli

Fanshop

>>>


 

Fankneipe De Klarist

in de media >>> 

 


 

Historisch FCSP

 >>>

 


 

 

Voetbalnieuws uit het oosten

 >>>


 

28 mei 2023

FANKNEIPE NACHRICHTEN

2023

mei

 

FC St. Pauli - Karlsruher SC  1:1

 

Eine letzte Party für Paqarada  >>>

 

    

 

 

  EINDSTAND  22/23      
1. 1. FC Heidenheim   34   67   67-36
2. SV Darmstadt 98   34   67   50-33
3. Hamburger SV   34   66   70-45
4. Fortuna Düsseldorf   34   58   60-43
5. FC St. Pauli   34   58   55-39

Voor de volledige stand, uitslagen en programma  >>>

 

2022

juni

 

FC ST. PAULI BEPAALT WIE GEBRUIK MAAKT VAN STADION

Het Volksparkstadion in Hamburg is één van de locaties waar het Europees Kampioenschap 2024 wordt gespeeld. Millerntor wordt daarbij gezien als mooie trainingsaccomodatie voor de nationale teams die in de stad spelen. FC St. Pauli voelt er echter weinig voor zo maar iedereen in zijn stadion te laten rond dartelen. Het wil zelf beslissen welk team mag binnen komen, en wie niet.

Het is opmerkelijk dat de club dit veto heeft afgedwongen bij de verder nogal compromisloze UEFA, die de houding van de Kiezkicker zelfs contractueel heeft vastgelegd. Het heet dan dat FC St. Pauli zich het recht voorbehoud om "gebruik te maken van haar domiciliaire rechten". Immers, ook bij het selecteren van haar partners zorgt de club er voor dat deze passen bij de club, haar waarden en haar duurzame doelstellingen

Kandidaten voor een afwijzing van het Millerntor-bezoek zijn waarschijnlijk Turkije, geregeerd door Recep Tayyip Erdogan, of Hongarije onder president Viktor Orban. Deze despoten worden niet graag gezien als gast bij de Braunweissen.

 

2021

augustus

 

FC ST PAULI PRESENTEERT REGENBOOGSHIRT

De Hamburgse club is er trots op de meest LGBTI+-vriendelijke club in de 2. Liga te zijn. De vereniging voert onophoudelijk campagne "tegen racisme, fascisme, seksisme [,] homofobie en discriminatie op basis van geconstrueerd geslacht of seksuele geaardheid". Sinds deze zomer kunnen spelers en fans met het "Pride jersey" laten zien dat ze ook persoonlijk staan voor openheid en acceptatie. Het is het derde seizoenshirt 2021/22, die de nieuwe duurzame producent DIIY voltooit.

Toen de UEFA tijdens de E.K. deze zomer bij een wedstrijd van Hongarije verbood de verlichting van het stadion van München in regenboogkleuren te hullen, twitterde de Paulianer: "Voetbal moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in zijn rol als schakel tussen mensen. Dit omvat ook opkomen voor een wereld waarin ieder mens kan liefhebben wie hij wil." De club nam ook deel aan de Hamburg Pride en stelde zijn stadion beschikbaar voor de opnames van de LGBTI*-voetbalfilm "Mario".

 

2021

juli

 

TERUGKEER VAN DE FANS, een beetje

FC St Pauli mag bij de start van het seizoen zijn thuiswedstrijden spelen met een stadionbezetting van dertig procent. Dit is de club overeengekomen met het stadsbestuur. Voorwaarde is wel dat de ruim negenduizend fans in de deelstaat wonen. Eigen volk eerst, zoiets...

De wedstrijden tegen Dynamo Dresden en Hansa Rostock staan overigens pas in oktober op het programma.

 

2021

juni

  

FC ST PAULI VERURTEILT REGENBOGEN-VERBOT SCHARF

Geen verbazing; het zou eerder een sensatie zijn geweest wanneer de UEFA groen licht zou hebben gegeven voor een in regenboogkleuren gehuld EK-stadion in München.

"Voetbal, in zijn rol als schakel tussen mensen, moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid waarmaken", twittert FC St. Pauli. "Dit omvat ook opkomen voor een wereld waarin iedereen kan liefhebben wie hij wil." Refererend aan de Hongaarse bijdrage aan de beschaving: "Geen enkele staat heeft het recht om deze liefde in te perken", schrijft de Kiezclub: "En geen enkele internationale federatie mag solidariteit en een meningsuiting die zich uitspreekt voor een diverse samenleving, verhinderen. Een regenboog heeft niemand pijn gedaan en mag niet worden verboden op grond van protocollen", is de boodschap uit Hamburg, die eindigt met de slogan: "Lieb doch, wen du willst!"

 

2021

maart

 

STADTMEISTER !

 

FC St. Pauli - Hamburger SV   1:0

Kyerehs Rakete bringt am Millerntor die späte Entscheidung  >>>

 

 

2021

februari

 

 

2020

november 

FC ST PAULI WORDT ZIJN EIGEN COUTURIER

FC St. Pauli kan geen geschikte leverancier vinden, en daarom gaat het nu de eigen outfit voor zijn elftallen maken. Dit ligt sowieso aardig in het verlengde van de kledinglijn die het voor de fans al beschikbaar heeft.

Na het aflopende contract met de huidige leverancier Under Armour, is de Kiez-Klub op zoek gegaan naar een nieuwe partner, maar geen kan voldoen aan de gewenste criteria op het gebied van duurzaamheid, transparantie en eerlijke handel. Dus gaat de club het zelf doen. "Deze onafhankelijkheid en de zoektocht naar nieuwe wegen hebben FC St. Pauli altijd onderscheiden. Met onze eigen teamsportcollectie blijven we consequent onze weg van onafhankelijkheid volgen", aldus president Oke Göttlich.

De leverancier zal DI! Y heten. "DI! Y" staat voor, in goed Duits "Do it yourself". "Dat is precies waar FC St. Pauli over gaat: niet alleen klagen, maar zelf beter doen." De eerste collectie zal vanaf mei 2021 beschikbaar moeten zijn. Het doel is "om de meest duurzame teamsportcollectie ter wereld te produceren", aldus salesmanager Bernd von Geldern. "We willen laten zien dat kwaliteit, duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden elkaar niet hoeven uit te sluiten, zelfs niet voor prestatiekleding." Andere clubs zouden in de toekomst ook op deze trein moeten springen: de FCSP wil andere clubs uitrusten met een neutrale lijn.

 

2020

september  

STADIONS BLIJVEN LEEG DIT JAAR, WAARSCHIJNLIJK

De clubs in Duitsland zullen het langer zonder toeschouwers moeten stellen. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de premiers van de federale staten kwamen eind augustus overeen om pas eind oktober te besluiten over toeschouwers bij (sport)evenementen. "Nu het aantal besmettingen stijgt, is het een 'verkeerd signaal' om de fans weer de stadions binnen te laten", onderstreepte de Beierse premier Markus Söder'.

Begin augustus kwamen de 36 clubs in de 1e en 2e Bundesliga een uniforme procedure overeen voor de mogelijke terugkeer van in ieder geval enkele toeschouwers naar het stadion. Als centraal punt besloten de clubs "er bij hun wedstrijden voor te zorgen dat bij besmetting de identiteit en contactgegevens van mogelijke en mogelijk getroffen stadionbezoekers kunnen worden achterhaald." Dit zou de vereiste contacttracking mogelijk maken. Dit is nu voorlopig van de baan.

Inmiddels is het september en plots blijkt het mogelijk dat in lagere Liga's en in de eerste Pokalronde soms toch toeschouwers in beperkte mate worden toegelaten. De clubs zullen hiervoor wel met de plaatselijke autoriteiten moeten overleggen. Fans van bezoekende clubs zijn hiervan uitgesloten.

 

2020

juli 

 

DE RENOVATIE IS BEGONNEN

Naast de sanering van de selectie die fors wordt uitgedund (afgelopen seizoen zijn er maar liefst 37 (!!) spelers gebruikt), is er ook een nieuwe trainer aangesteld. Na de mislukte avonturen met Kauczinski en Luhukay is er weer een echte Paulianer aan het hoofd van de trainerstaf gezet. Timo Schultz is de nieuwe ster. En ook al is Timo geen tovenaar, veel beroerder kunnen de sfeer en de resultaten na de voorbije twee jaar niet worden.

 

2020

juni 

SOLIDARITEIT HEEFT GEEN HOUDBAARHEIDSDATUM

De beperkingen van de afgelopen maanden hebben hun stempel gedrukt op het culturele landschap, ook in Hamburg. Hoewel de meeste instellingen hun deuren mogen heropenen, althans onder voorwaarden, blijft de clubscene stil. Om te voorkomen dat de crisis niet permanent wordt, tonen FC St. Pauli en Fritz-Kola solidariteit met de undergroundscene. In samenwerking met Clubkombinat Hamburg krijgen de befaamde Retter-shirts een nieuw leven.

Eindelijk weer dansen: in de favoriete club met goede muziek en koude cola. Tot dusver is dat helaas  wishful thinking. Ook al worden de teugels in de culturele sector en het uitgaansleven gevierd; clubdeuren moeten nog steeds op slot blijven. Voor het behoud van diverse Hamburgse clubs en het culturele landschap, zijn de Retter-shirts van St. Pauli uit 2002 sinds 22 juni 2020 weer volop verkrijgbaar.

"Onze wijk wordt mede gevormd door de levendige clubscene. Als FC St. Pauli willen we ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat de wijk na Corona net zo kleurrijk en opwindend is als voorheen. Het spreekt voor zich dat we in deze geweldige campagne in samenwerking met onze Supportpartner Fritz Kola graag onze bijdrage leveren", legt Bernd von Geldern, salesmanager bij FC St. Pauli, uit.
 

2020

maart

 

"Viel Kraft & mehr Lohn für die, die alles geben! Danke! Solidarität mit denen, die es am härtesten trifft!"

 

2020

februari 

FC ST PAULI BLIJFT IN MILLERNTOR

Er zijn lange termijnen en er zijn langere termijnen. FC St. Pauli heeft het gebruikscontract van de grond onder stadion Millerntor is verlengd tot... 2110 ! Ook het complex Heiligengeistfeld blijft in gebruik tot het jaar 2100.

"Deze ontwikkeling is zowel een taak als een motivatie voor ons om alles te investeren in een succesvolle toekomst," juicht clubbaas Oke Göttlich. "Ons stadion is niet alleen de thuisbasis van het professionele voetbal, maar ook het sociale en culturele centrum voor leden, fans en vele andere betrokken mensen en groepen."

De deal is mogelijk gemaakt dankzij een overeenkomst met de belastingdienst van de stad Hamburg. “FC St. Pauli heeft niet alleen een vaste plek in het hart van zijn fans. Het bevindt zich ook geografisch in het hart van onze stad. En dat is precies hoe het in de toekomst zou moeten blijven, ”zei Falko Droßmann (SPD), districtmanager Hamburg-Mitte.

 

2020

januari

 

FC St Pauli verhoogt de prijzen van alle soorten worst in het Millerntor-stadion met elk dertig cent. De prijsverhoging is voor het eerst tijdens de wedstrijd tegen VfB Stuttgart, de eerste februari.

"Het blijft belangrijk voor ons dat we onze fans een betaalbare stadionervaring kunnen blijven bieden. Op dit moment is de ontwikkeling van de vleesmarkt echter moeilijk te voorspellen, en daarom kunnen we vanuit het huidige oogpunt niet eens uitsluiten dat we de prijzen voor het nieuwe seizoen opnieuw moeten aanpassen", zegt Bernd von Geldern, Managing Director Sales bij FC St. Pauli.

De braadworst kost in de toekomst dus 2,80 euro, de prijs voor Krakau en currywurst wordt verhoogd naar 3,30 euro. Ondanks de stijging heeft de Millerntor nog steeds de goedkoopste stadionworst van alle ligas.

 

2019

oktober

 

Cenk Şahin reageerde via Instagram op de oorlog die Turkije is begonnen in Noord-Syrië: "We staan aan de kant van onze heroïsche militairen en legers. Onze gebeden zijn met u!" Club en supporters zijn woedend.

Ultrà Santa Pauli-fans hebben scherpe kritiek op de verklaring. USP heeft zijn eigen vereniging opgeroepen om Cenk Şahin er uit te gooien. Hetgeen dus inmiddels gehonoreerd is. Het was niet de faux-pas van Şahin; in het verleden heeft hij zich uitgesproken op een minachtende manier met betrekking tot het sterven van de Koerdische bevolking. Ook de solidariteitsactie van de Hamburgse club voor de aan vervolging blootgestelde ex-Paulianer Deniz Nagi werd door hem publiekelijk neergesabeld.

Inmiddels heeft Sahin onderdak gevonden bij Basaksehir; de klup die gedurende de Erdogan-era plots een topper in Turkije is geworden. Waar kennen we dit van?

 

2019

september

 

INTER ST. PAULI

Nu de transfermarkt gesloten is, blijken de Kiezkicker wel heel internationaal te zijn geworden. Maar liefst de helft, zestien (!) spelers zijn van niet-Duitse komaf. Dat is meer dan de Bundesliga-reuzen Bayern en Dortmund in hun gelederen hebben. De Babylonische verwarring komt uit Polen, Zweden, Engeland, Wales, Noorwegen, Griekenland, Turkije, Nederland, Oekraine, Zuid-Korea, Japan, Mali en de Dominicaanse Republiek. Nog afgezien van dubbele paspoorten, want dan kunnen Italië, de Verenigde Staten, Ghana en Bulgarije nog aan dit lijstje worden toegevoegd. De haven van Hamburg is één van de grootsten ter wereld, dus is zo'n vreemdelingenlegioen  eigenlijk heel logisch. Nu nog even uitzoeken hoeveel er daadwerkelijk per boot zijn aangekomen...

 

2019

juni

 

FC ST. PAULI VERKOOPT ZIJN STADION !

Zoals overal ter wereld doen voetbalklups op zoek naar gelden hun stadion in de verkoop, om na verloop van tijd te eindigen als filiaal van een Russische oligarch of Arabische emir. De cultclub in Hamburg zoekt andere geldschieters: zijn eigen supporters.

Tijdens de jongste jaarvergadering is het idee al op tafel gekomen: verkoop van aandelen en onderbrengen in een coöperatief model. Om toch maar een Arabisch-Russische coup uit te sluiten, blijft de meerderheid van de stadionaandelen in handen van de club. Zesenveertig procent mag naar de Braunweisse fans gaan  >>>

 

2019

juni

 

In deze zomer waarin plots de vrouwen-wk volop in de blangstelling staat, speelt het eerste vrouwenteam (Regionalliga) een internationale oefenwedstrijd tegen Wiener SC (3e niveau) voor een kleine 3600 toeschouwers. Dit betekent de tweede best bezochte vrouwenwedstrijd ooit in Oostenrijk en dat voor een westrijd op 3. Liga niveau! Te bedenken dat de St-Pauli-vrouwen normaal op de velden achter het Millerntor spelen met zo'n 100 man supporters.

 

2019

februari

AN OBSCURE GERMAN SOCCER TEAM

Het is niet echt typisch Amerikaans; aandacht voor een miezerig Duits voetbalclubje dat meer dan veertig jaar voor het laatst een titel (!) heeft gewonnen. De New York Times >>> weet het inmiddels >>>