CONTRA-LIGA

 

Tennis Borussia   >>>

Met het gezang "God save TeBe" tonen de fans hun onwankelbare liefde voor Tennis Borussia. In het donkere recente verleden, toen het leek of alleen goddelijke interventie TeBe kon redden, werd dit gezang een gebed voor de lijdende fans.. De voetbalgoden werden duidelijk overtuigd.

In het begin van de 20e eeuw, toen Tennis Borussia door twaalf sportliefhebbers werd opgericht nabij de Hackscher Markt, waren de gezangen beslist anders. Hun emoties ten opzichte van deze unieke club waren echter niet veel anders dan die van de supporters van vandaag. Het was dit enthousiasme dat TeBe één van de grote spelers in het Berlijnse voetbal werd.  In de jaren twintig en dertig waren er talrijke legendarische wedstrijden toen TeBe met Hertha BSC om de suprematie in de hoofdstad streed. In de zeventiger jaren waren er twee promoties naar de Bundesliga, beid onmiddellijk gevolgd door degradatie. Zo hebben de TeBe-fans uit elk tijdperk iets gemeen: de vechtlust en het herstel na weer een mislukking.

Na een mindere periode in de jaren tachtig begon de fanscene zich in het laatste decennium van de eeuw te herstellen onder zeer moeilijke omstandigheden. De supporters waren constant in verzet tegen de toenmalige sponsor Göttinger met zijn grootse plannen de club de Champions League in te loodsen. Met een desastreus financieel debakel rond de eeuwwisseling tot gevolg.

Nu is er weer een goede samenwerking tussen supporters en het clubbestuur en spelen de fans een actieve rol in het runnen van de club, bijvoorbeeld door de productie van het programmablad. In plaats van het opgeblazen wedstrijddagentertainment van de voorgaande jaren, wordt muziek gespeeld die door de fans is gekozen en in geen enkel ander stadion te horen is. Dit alles onder het motto "Fussbal, Freunde, Rock 'n' roll".

 

Vast onderdeel van de Tebe-beleving is de voortdurende waardering van joodse tradities en actief verzet tegen antisemitisme, racisme en homofobie. In deze stellingnames worden de supporters volledig gesteund door de clubleiding. In 2001 stelden de fans voor om een anti-discriminatieparagraaf toe te voegen aan de statuten van de club, wat werd gehonoreerd zonder tegenstem. Aangezien rechts-radicalen nog steeds actief zijn in delen van Berlijn, zijn TeBe-fans trots op hun standpunt ten opzichte van dergelijke groepen. Geen wonder dat jongeren van alle nationaliteiten zich tot Tennis Borussia aangetrokken voelen. Op een dag zal één van hen het eerste elftal halen en vanaf de tribunes het "God save TeBe" enthousiast kunnen horen zingen.

 
 

Alternatywny Klub Sportowy

ZLY Warszawa   >>>

Op Brzeska, in de "Bermudadriehoek" van Praga Północ in Warschau, in de Offside-bar ontmoetten een tiental mensen elkaar op de 1e augustus 2015. Er waren discussies over Engels punkvoetbal, clubs in eigendom van fans - eigendom van fans, zoals FC United uit Manchester. Iemand riep: "misschien kunnen we ook zo'n club oprichten." De alternatieve sportclub Zly (Pools voor: slecht) zag het levenslicht.
De naam komt van de Bad Tyrmand, Niemen's Dream about Warsaw, een roman. Zly was vanaf het begin alternatief, democratisch, een beetje punk en erg gelijkwaardig. Geen CEO's, geen activisten, geen belangrijke en belangrijkere, met een man-vrouw-gelijkheid. Er is vanaf het begin een vrouwen- en een mannenafdeling en ze worden allebei even serieus genomen.

"De oprichters meenden dat als wat er in het Poolse voetbal gebeurt, als goed wordt beschouwd", zegt Rafał Żak, lid van de supportersvereniging, "wij het verkeerd zullen doen. Wij juichen slecht en zingen slecht".


De wedstrijden trekken honderden kijkers, niet per se typische voetbalfans, maar mensen die zich identificeren met het idee van de club. "Het was een uitdaging om tegen teams te spelen met Keltische logo's of racistische slogans op de tribune," zegt Żak. "We speelden tegen een team waarvan de supporters ons hippies, ongewassen punks en circusartiesten noemden. We vonden dat ze op het laatste punt eigenlijk gelijk hadden. Dus gingen we naar de volgende wedstrijd met ons eigen geluidssysteem en een grote vlag "Circusians".

De eigenaren van Bad zijn de leden van de fanclub; iedereen heeft één stem en niemand kan er meer hebben. Sponsors hebben geen stem.

Nadat Zły de UEFA-prijs voor de beste amateurclub van Europa had toegekend, schonk de Poolse voetbalbond de club 100 ballen. Ze gingen allemaal naar kinderen uit vluchtelingengezinnen (met wie Zły al een tijdje samenwerkt).

De demonstratiewedstrijd tussen de jongens en meisjes de week na de bekendmaking van de prijs trok zoveel kijkers dat de bond begon te vrezen of ze de grens van duizend personen zouden overschrijden, zodat het nodig zou zijn om een ​​massa-evenement te melden. "We hebben dit aantal overschreden, maar niet tegelijkertijd, zodat de wedstrijd vele uren heeft geduurd, Binnenkort zullen we waarschijnlijk proberen ons eigen stadion te bouwen, want deze accommodatie zal niet aan de voorwaarden voldoen. We zullen hier weg moeten als we nog twee competities promoveren."

Cosenza Calcio   >>>

De stad Cosenza ligt, zelfs voor Italiaanse begrippen, in een historisch onrustige streek. Opstandigheid zit in het DNA van de inwoners. Het is geen toeval dat de Cosentini het afgelopen decennium een ​​zomerfestival van muziek en kunst hebben gewijd aan het thema van de barbaarse invasies als een fundamenteel en regeneratief fenomeen van een lokale identiteit die het resultaat is van de ontmoeting tussen verschillende culturen.

Dit alles komt deels terug in de geschiedenis van de ultra's in Cosenza. Antiracisten vanuit een bijna 'antropologisch' feit; ze hebben zich altijd onderscheiden voor initiatieven van sociale aard. Al aan het begin van  de beweging in Cosenza was de invloed van buitenparlementair links sterk aanwezig en dit kwam duidelijk tot uiting in de namen van de eerste ultragroepen: fedayn, prima linea, ultra's. De beweging neemt de vormen aan van een rebels links spontanisme, met anarchistische kenmerken die weerklinken op de afwijkende hiërarchie zonder hiërarchieën, een ordelijke anarchie waarin geen leiders zijn.

Nog steeds roepen de jongeren op de tribunes van S. Vito de hymne van de geschokte: "Ik was 13, ik rookte joints, ik droeg een oorbel en lang haar .. " Deze onrustige fans waren een afwijkende groep in het ultrapanorama  van de Cosenza-aanhangers. Ze slaagden erin een omgeving te de-provincialiseren die nog steeds verbonden is met het traditionalisme dat kenmerkend is voor de "way of life" in de steden in het Zuid-Italië. Als activistische supportersgroep op sociaal gebied was zij voorstander van de liberalisering van softdrugs, gesymboliseerd door een spandoek met het bekende marihuanablad.

De Consenza ultra's belijden een links anarchisme en beschouwen zichzelf als tegenstanders van de politieke elite in hun eigen stad. Onvermijdelijk ontstaat een bonte cast van zonderlinge personages, waaronder, onwaarschijnlijk, een radicale, narcistische, door voetbal geobsedeerde franciscaan, Padre Fedele. Het enige dat groter was dan zijn ego was zijn hart, aldus zijn moeder. Hij werd de onofficiële kapelaan van de Consenza-ultras, die nationale bekendheid verwierf. De pater is blijkt zo een volgeling van de bevrijdingstheologie. Midden jaren tachtig is het gevolg dat tientallen ultra's vrijwilliger worden in de gaarkeuken, het Franciscaner cenakel ('laatste avondmaal), dat een dagelijkse ontmoetingsplaats wordt van de fans.

 

FC United of Manchester   >>>

FC United of Manchester: het succesverhaal dat aantoont wat fans kunnen bereiken. Bij het tienjarig bestaan, vier promoties verder, en om het nieuwe stadion van £ 6,3 miljoen te openen, verwelkomt de club het grote Benfica, de opponent van het gouden team van Sir matt Busby in de Europa Cup-finale van 1968.

De club werd opgericht in de zomer van 2005 door ontevreden supporters van Manchester United. Dit deden ze uit onvrede over de vercommercialisering van het voetbal, stadions met enkel zitplaatsen, exorbitante toegangsprijzen en gebrek aan democratie in de top van het voetbal. De doorslaggevende factor voor deze beslissing was de overname van hun club door Malcolm Glazer. Op advies van AFC Wimbledon-voorzitter Kris Stewart werd tijdens een vergadering op 30 mei van dat jaar besloten een eigen club op te richten. Bij een latere vergadering was Stewart zelf ook aanwezig en gaf hij aan dat Wimbledon hulp zou verlenen bij de organisatie van de club. AFC Wimbledon is zelf een club die drie jaar eerder was opgericht door supporters.

Het indrukwekkendst is het idee dat ze hun eigen terrein hebben en de tribunes zelf hebben gebouwd met zorg voor details. Fans die zijn gevlucht voor de kosten, verplichte zitplaatsen en het steeds passievere karakter van de Premier League-ervaring, maken het glashelder dat ze willen staan ​​en zingen. Deels als een weemoedig eerbetoon aan hun ruige vormingsjaren, heeft het nieuwe terrein een tribune achter één doel en staanplaatsen voor de stoelen van de hoofdtribune, zoals de voormalige behuizing van Old Trafford.

Dezelfde aandacht voor detail loopt door de hele onderneming van FC United, wat ongetwijfeld verrassend is voor degenen die er de spot mee dreef, waaronder Sir Alex Ferguson zelf, die sneerde dat deze fans boven zichzelf overschatten. Het herinnert eraan dat de Independent Manchester United Supporters Association, waarvan Andy Walsh, de algemeen manager van FC United, voorheen voorzitter was, in feite een zeer georganiseerde en goed geleide campagnegroep was, die protesteerde tegen de roodtandige commercialisering van het voetbal. De fans zingen nog steeds "Glazer, waar je ook bent, je hebt Old Trafford gekocht, maar je kunt ons niet kopen".