CONTRA-LIGA

 

AS Livorno Calcio   >>>

Zoals elke club die dingen anders doet dan de norm, hebben de ultrasonen van Livorno hun stempel op het Italiaanse voetbal gedrukt. De oprichting van de Brigate Autonome Livornese (BAL) in 1999, hun officiŽle ultragroep, bracht structuur bij de fanatici van Livorno, wat de eenheid bevorderde naar hun linkse tendensen. Bij aanvang van elke wedstrijd wordt het lied van Italiaanse antifascistische partizanen uit de Tweede Wereldoorlog, "Bandiera Rossa", gezongen. Hun gezangen gaan meestal over smerige kapitalisten, nutteloze overheid en tijdens wedstrijden tegen AC Milan, een speciale hit, "Silvio Pedofilio". Niet verwonderlijk nam Berlusconi aanstoot en werd Livorno regelmatig beboet voor dergelijke beledigingen. Dit is nooit een afschrikmiddel gebleken.

De Partito Comunista Italiano werd in 1921 in Livorno opgericht en dit steken de ultra's niet onder stoelen en banken. Communistische symbolen zoals de rode ster en de hamer en sikkel zijn altijd aanwezig op de tribunes. Beelden van het socialistische icoon Che Guevara sieren vlaggen, sjaals en T-shirts, terwijl een spandoek gewijd aan de verjaardag van de voormalige Sovjetleider, Joseph Stalin, ook is onthuld op de Curva Nord.

Deze linkse identiteit betekent ook dat de ultra's solidariteit tonen met andere groepen in het buitenland. Bijvoorbeeld met het tonen van Palestijnse vlaggen tijdens een wedstrijd tegen Maccabi Haifa. Soortgelijke sympathie wordt getoond aan de Iers republikeinse zaak. Het stadion is ook de setting geweest voor verschillende fondsenwervende projecten, waaronder collecties voor de aardbevingen die de Italiaanse stad L'Aquila verwoestte in 2009 en een jaar later, HaÔti.

Ook mag de voormalige speler en aanvoerder Cristiano Lucarelli genoemd worden. Hij speelde in een shirt met rugnummer 99, als ode aan het geboortejaar van BAL. In een wedstrijd van jong-ItaliŽ vierde hij zijn doelpunt door z'n shirt uit te trekken waarbij het portret van Che Guevara werd getoond.

De Livornesi zijn verbonden met de linkse aanhangers van AEK Athene en Olympique Marseille, in een vriendschap die bekend staat als de "Triangle Brotherhood". Ze hebben ook een pact met Celtic-fans onder de noemer "United against fascism".

Dulwich Hamlet FC   >>>

Verdreven door onbetaalbare ticketprijzen en restrictieve fanregels in de hogere regionen , is non-league voetbal een aantrekkelijk alternatief geworden voor fans, waar tickets betaalbaar zijn, roken op de tribune is toegestaan en de bierbekers groter zijn.

Dulwich Hamlet is een opvallende club met hun roze-blauwe clubkleuren, maar niet alleen daarom vallen de Londenaren op. Overal langs de lijn hangen spandoeken met linkse teksten.

Deze club, maar ook FC Clapton, zijn de symbolische oppositie tegen de heersende mores in het Engelse voetbal. Hipsters hebben Dulwich Hamlet ontdekt en de club naar hun hand gezet. Het lauwe pils is vervangen door bier van lokale microbrouwerijen. In plaats van een hamburger van karton, eet je tegenwoordig een bratwurst mit sauerkraut bij Dulwich en wedstrijden trekken gemiddeld zoín duizend man. Bij topwedstrijden gaat de teller richting de drieduizend. Voor een club op het zevende niveau een gigantisch aantal.

Activiteiten buiten het veld lijken belangrijker; Dulwich was het non-league-team dat met een regenboogveters-campagne tegen de homofobe houding in het voetbal heeft geÔnitieerd; zij nodigden Stonewall FC,  het eerste openlijke homomannen-voetbalteam van Groot-BrittanniŽ, uit; vrouwen en kinderen worden actief aangemoedigd om deel te nemen; hun fans steunen charitatieve lokale doelen, zoals het ondersteunen van voedselbanken.

Dulwich-fans hebben een vriendschap opgebouwd met supporters van de Hamburgse club Altona 1893 (beide clubs zijn opgericht in hetzelfde jaar), dat begon met een wedstrijd tussen supportersteams). Als erkenning voor de relatie heeft de club voor het seizoen het thuisshirt van Altona tot hun uit-shirt geÔntroduceerd. Een jaar later onthulde Altona een nieuw shirt in de rose-blauwe kleuren van Dulwich.

Door hun uitgesproken profiel en de hipsterfans met baarden en knotjes, is Dulwich Hamlet niet bij iedereen even geliefd. Maar zij zijn de redding gebleken voor "The Hamlet"; een paar jaar geleden was de club op sterven na dood.

Red Star FC   >>>

Red Star is een romantische, underground voetbalclub waar absoluut geen sociale status bestaat. Mensen houden ervan omdat het nog steeds die oldschool voetbalbeleving heeft. De club is er niet alleen voor winnen en winst.  Het is een zeer krachtig symbool van vrijheid en creativiteit. Niet veel clubs hebben die natuurlijke geloofwaardigheid.

Wanneer Red Star enkele jaren geleden uit de Ligue 2 degradeert, zijn de supporters hier weinig rouwig om. De club kan hierdoor terug keren naar huis, het Stade Bauer in Saint-Ouen. Het onderkomen in het noorden van Parijs, dat niet aan de normen van Ligue 2 voldoet, heeft een belangrijke plaats in de clubhistorie en hoort bij de identiteit van de 121 jaar oude club, ooit opgericht door Jules Rimet.

Plannen om een nieuw stadion te bouwen werd verworpen door de fans, die van mening zijn dat Stade Bauer de ziel van de club vertegenwoordigt. Sinds 1909 speelt Red Star al in het stadion en de tribunes zijn niet alleen een plaats om voetbal te kijken, maar ook een ontmoetingsplekvoor de wijk. Saint-Ouen is altijd een diverse wijk geweest. Het heeft een lange geschiedenis van immigratie vanuit voormalige Franse koloniŽn in Afrika en het Caribisch gebied, en is momenteel het departement met het hoogste percentage immigranten in het land.

Door de opvallende manier van werken en de overwegend linkse achterban wordt Red Star ook wel een Ďhipsterclubí genoemd.

De club heeft zelfs een creatief directeur, die verantwoordelijks is voor de band met de artistieke wereld; de wereld van cultuur, kunst en lifestyle, of dat nu om muziek, fashion, fotografie, eten of evenementen gaat. Het is een totaal nieuwe invalshoek. Het meest betekenisvolle project van de club is het Red Star Lab. Het is een workshopplatform voor kinderen die bij Red Star spelen. De kinderen kunnen iedere keer een andere discipline proberen, leren of spelen. Het kan fotografie, straatkunst, koken of dansen zijn. Zo zorgen de club ervoor dat kinderen andere passies ontdekken. Als voetbal niet werkt, hebben ze andere ook nog andere dingen geleerd.

People's Athletic Club Omonoia 1948   >>>

Omonoia was jaren het bolwerk van links. Het fundament lag in een tijd waarin de strijd van de arbeidersklasse zijn climax bereikte. Omonoia werd geboren in 1948 en was het resultaat van de burgeroorlog in Griekenland toen rechtse clubs sporters opriepen zich achter de koning te scharen. In de jaren negentig bleek het collectieve besluitvormingsproces, waarin ook de communistische partij (AKEL) een vinger in de pap had, over z'n houdbaarheidsdatum heen. Sportief en financieel ging het snel bergafwaarts. Het resultaat was de verkoop van de club aan een bedrijf. De fans reageerden woedend.

De georganiseerde aanhangers van "Gate 9" richten de "People's Athletic Club Omonoia 1948" op en iedereen volgde. De beslissing was niet gemakkelijk en velen vonden het ongemakkelijk de oude club te verlaten.

Nu is het Cypriotische voetbal verdeeld in twaalf (!) amateurbonden. Vier worden bestuurd door de AKEL en de andere door rechtse partijen. Geen wilde de nieuwe club toelaten. Toen uiteindelijk ťťn bond haar fiat gaf, konden ze op geen enkel terrein terecht. Uiteindelijk mochten ze gebruik maken van het veld van de linkse club Orpheas of Nicosia.

Het nieuwe Omonoia - een voorvoegsel dat wordt afgewezen door de oprichters omdat zij de echte voortzetting zijn van de oude club - begint in de kelder van de Cypriotische voetbalpiramide  Als nieuwe club en ondanks het feit dat er geen groot budget is, is de club erin geslaagd om professionele of semiprofessionele voetballers aan te trekken. Het doel is om trouw te blijven aan hun waarden en tegelijkertijd te rennen als een professionele club, maar zonder hun ziel te verkopen aan wat het moderne voetbal met zich meebrengt. Sociale acties die de club altijd kenmerkten worden voortgezet. Ze hebben al deelgenomen aan de stakingen van de landelijke leraren en organiseerden een fondsenwerver voor degenen die getroffen waren door de branden in Attica.

Het is 8 september 2018. Rookgranaten en een enorme spandoek: "Geschiedenis is gemaakt door degenen die zich verzetten".