CONTRA-LIGA

 

1. FC Union Berlin   >>>

1. FC Union Berlin is een rebelse club. In de tijd van de Berlijnse muur had Union één grote aartsrivaal. Dat was BFC Dynamo, de club van de Stasi (De binnenlandse veiligheidsdienst en inlichtingendienst). Het is daarom niet verwonderlijk dat Dynamo voor de val van de muur liefst tien keer achter elkaar kampioen werd van de toenmalige DDR-Oberliga.

De mensen die tegen het regime van de Stasi waren, werden fan van Union. In het Stadion An der Alten Försterei werd duidelijk gemaakt wat zij van de Stasi vonden. Bij een vrije trap werd er steevast geroepen: 'Die mauer müss weg’. Daarnaast waren er ook regelmatig andere spreekkoren te horen, die je als verzet tegen de Stasi kon zien. Met als gevolg dat er regelmatig supporters door Stasi-spionnen van de tribune werden getrokken. Van veel van die mensen is nooit meer iets vernomen.

 

Na de val van de muur, bleef Union een vreemde eend in de bijt. In 2004 was de club, voor de zoveelste keer, bijna failliet. Fans besloten hun eigen bloed te doneren en te verkopen voor de club. Met succes, Union werd wederom gered. Ook in 2008 was het crisis. Om de proflicentie niet kwijt te raken moest het stadion verbouwd worden. Daar was op dat moment geen geld voor, dus besloten de fans om zelf de handen uit de mouwen te steken. Met maar liefst 2400 vrijwilligers kwam de verbouwing er toch. Binnen een jaar was het stadion volledig gerenoveerd en dus bleef Union bestaan.

Fans van Union zijn wars van de commercialisering van het voetbal. In het stadion zie je natuurlijk wel uitingen van sponsoren, maar niet meer dan het broodnodige. De supporters beseffen dat de club inkomsten nodig heeft, maar ook niet meer dan dat. Je ziet geen gesponsorde rustactiviteiten. Bij Union draait alles nog om de 90 minuten op het veld. De supporters beleven voetbal het liefst nog zoals vroeger. Na een doelpunt hoor je bijvoorbeeld geen uitbundige goaltune, maar nog ouderwets gejuich van de fans.

In het stadion is plaats voor net iets minder dan 22.000 supporters. Daarvan kunnen er slechts 3800 zitten. Uiteraard zijn er ook plaatsen voor sponsors, maar van luxe skyboxen in het gehele stadion is geen sprake. De fans staan op 1. Zij zijn immers de reden dat Union Berlin überhaupt nog bestaat.

1. FC Union Berlin is veel meer dan een voetbalclub. Het stadion is een soort buurthuis, waar veel meer te beleven is dan voetbal. Bijvoorbeeld rond de feestdagen. Gezamenlijk kerstliedjes zingen in het stadion is dan vaste prik. Dat levert iedere jaar weer prachtige beelden op.

Rayo Vallecano de Madrid Sad   >>>

Madrid is een stad die wordt overspoeld door het bestaan van Real en Atlético, maar in Vallecas, op slechts een korte metrorit van het stadscentrum, is Rayo het enige team voor de lokale bevolking. Het verhaal gaat dat de fans het weinig uitmaakt in welke divisie de club speelt, zolang ze met trots en waardigheid het shirt met de Franja-strip draagt.

De leden van de harde supporterskern noemen zich de Bukaneros en hebben een radicaal-linkse politieke oriëntatie. Deze fans zijn de reden dat Los Franjirrojos geen gewone voetbalclub is.

De Rayo-fans proberen tegen de stroom van het moderne voetbal te vechten. Ze zijn antifascistisch, antihomofoob, pro-vrouwenrechten en ze lenen zich voor sociale doelen.

Vallecas is geen plaats voor nazi's, was het signaal dat de Bukaneros naar het stadion brachten op de dag nadat Rayo de Oekraïner Roman Zozulya had gecontracteerd. Er waren beelden verschenen dat hij een shirt droeg dat werd gezien als het symbool van de neo-nazistische groep Pravyi Sektor.

En er is meer. In 2015 bundelden ze de krachten met de Rayo-spelers om de 85-jarige Carmen Martinez Ayudo terug in huis te krijgen nadat ze door de politie uit haar huis was gezet. "We zullen niet stil blijven zitten, we zullen deze vrouw helpen", zei coach Paco Jemez.

En er is meer. In 2015 bundelden ze de krachten met de Rayo-spelers om de 85-jarige Carmen Martinez Ayudo terug in huis te krijgen nadat ze door de politie uit haar huis was gezet. "We zullen niet stil blijven zitten, we zullen deze vrouw helpen", zei coach Paco Jemez.

 

Tijdens de volgende thuiswedstrijd onthulden de supporters een gigantische banner met de woorden: "de huisuitzettingen van een zieke staat, de solidariteit van een arbeidersbuurt".

Als de Bukaneros hun principes niet hadden, zouden ze niets hebben en als ze die principes niet verdedigden, zouden ze net zo goed kunnen ophouden te bestaan.

Natuurlijk zijn er andere groepen fans die zich als links en alternatief afficheren zoals die van onder meer FC St Pauli. Maar deze laatste heeft de gewoonte een goede pers te krijgen terwijl de Bukaneros vaak slechte pers krijgen in Spanje. Het maakt de Rayo-fans des te weerbaarder.

Van oudsher hebben fans van El Rayo nooit veel te zingen gehad, en dat zal wel niet snel stoppen.

SV Babelsberg 03   >>>

1. FC Union Berlin is een rebelse club. In de tijd van de Berlijnse muur had Union één grote aartsrivaal. Dat was BFC Dynamo, de club van de Stasi (De binnenlandse veiligheidsdienst en inlichtingendienst). Het is daarom niet verwonderlijk dat Dynamo voor de val van de muur liefst tien keer achter elkaar kampioen werd van de toenmalige DDR-Oberliga.

Halverwege de jaren negentig, toen de SV Babelsberg in een weinig zeggende amateurcompetitie speelde zonder een noemenswaardig kernpubliek, kwamen "fußballinteressierte Zecken" op het idee om een vereniging te zoeken. Ze vonden hem in SV Babelsberg 03, waarvan het links alternatieve imago ze vandaag nog steeds kenmerkt. Ze kwamen allemaal uit de toenmalige krakerscene in Potsdam. Ook bij de club was er van enige structuur nauwelijks sprake. De gemene deler in de Ultrascene van Babelsberg werd snel gevonden: voor de SV en tegen fascisme, racisme, antisemitisme en seksisme.

De harde kern van de Ultra's, de georganiseerde fanscène van de club, wordt geschat op ongeveer 80 volgers. Het wordt wel eens de St. Pauli van het Oosten genoemd. Dit laatste slaat op de links-alternatieve opvattingen van de fanscène. Een vergelijkbare scène is er niet bij hogere voetbalclubs in Oost-Duitsland. Alleen in het laagland van het amateurvoetbal krijgen Chemie en Roter Stern Leipzig aanmoediging van de linker alternatieve scène. Wanneer wetenschappers de politieke attitudes van Duitse voetbalfans onder de loep nemen, gaat het vooral over racisme, xenofobie en homofobie in het stadion. In Babelsberg is dit dus anders.

Er is waarschijnlijk geen fanscène in professioneel voetbal, die het imago van een club bepaald als bij deze SV: zij stelt de stadionomroeper aan, regelt kinderopvang in het stadion, schrijft het programmablad en is verantwoordelijk voor de merchandising. Sommige fans zitten in de Raad van commissarissen en de Raad van bestuur van de vereniging, maar dan wel als kleine minderheid.

Celtic FC   >>>

Celticfans, met name de bekendste fanclub, The Green Brigade, afficheren zich als antifascistisch, antiracistisch en antisektarisch. Alle andere ultragroepen hebben echter dezelfde idealen: de geschiedenis van glorieuze strijd tegen Brits imperialisme, voor het recht van mensen om te leven in het land waarin ze willen wonen, de IRA-strijd niet uitgezonderd, (onnodig de Ierse geschiedenis te herhalen). Het is dus niet vreemd dat de meest Ierse voetbalclub ook een van de meest linkse is.

Hoogtepunt van de Green Brigade-kalender is een voetbaltoernooi tegen discriminatie; met Baskische, Kameroenese, Pakistaanse en Ierse teams als ook teams samengesteld uit vluchtelingen en representanten van LGBTQ-gemeenschappen.

Celtic heeft ruimte geboden voor de linkse en Ierse republikeinse politiek vanaf het moment dat de Fenian Michael Davitt de eerste graszode in Celtic Park in 1892 aanlegde. Het is dus geen verrassing dat er een ultragroep met een expliciet linkse identiteit binnen Celtic bestaat.

Toch is de voetbalclub zelf niet altijd even gelukkig met de manifestaties van de fans in het stadion. Politiek getinte spandoeken, en het demonstratieve gebruik van Baskische en Palestijnse vlaggen heeft de club duizenden ponden aan boetes gekost. Pogingen van de club om supporters te matigen in hun demonstraties zijn niet altijd een succes geweest. Sommige fans hebben al eens een tijdelijk stadionverbod opgelegd gekregen. Het was de toenmalige Celtic-manager Neil Lennon, een katholiek uit Lurgan in County Armagh, die een terugkeer van The Green Brigade bepleitte.